Διατροφική αξία μελιού

Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (ΕΗΠ)

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (ΕΗΠ) είναι ένας οδηγός για το ποσό ενέργειας, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, φυτικών ινών και νατρίου (αλατιού) που κάποιος πρέπει να καταναλώνει καθημερινά ώστε να διατηρεί μια υγιή δίαιτα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για οδηγίες που βασίζονται στο μέσο ενήλικα με φυσιολογικό βάρος και μέση φυσική άσκηση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:
  Eνήλικες
Eνέργεια 2000 kcal
Πρωτεϊνες 45g
Υδατάνθρακες
(εκ των οποίων σάκχαρα)
230g
(90g)
Λιπαρά
(εκ των οποίων κορεσμένα)
70g
(20g)
Φυτικές ίνες 24g
Νάτριο 2.4g
Ισοδύναμο ως αλάτι 6g

(Πηγή: http://www.foodfitness.org.uk/what_are.aspx)

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι συνήθως στους πίνακες διατροφικών στοιχείων δίνεται το ποσό Νατρίου. Αυτό είναι διαφορετικό από το ποσό αλατιού. Για να υπολογίσει κάποιος τα γραμμάρια αλατιού από τα γραμμάρια Νατρίου, απλώς πολλαπλασιάζει την τιμή του Νατρίου επί 2,54.
Για παράδειγμα 0.5g Νάτριο είναι ίσο με 1.27g αλατιού.


Διατροφική αξία μελιού

Υγρασία : 15 - 21%
Σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη,μαλτόζη, σακχαρόζη) : 77 - 80%
Μεταλλικά στοιχεία (K, Ca, Cl, Na, Mg)
Ιχνοστοιχεία (Fe, Cu, Mn, Si )
Ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, καταλάση)
Οργανικά οξέα (γλουκονικό, οξικό, μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό)
Ρυθμιστικές ουσίες ( ακετυλοχολίνη, χολίνη)
Αμινοξέα (ποικιλία σε μικρές ποσότητες)
Χρωστικές ουσίες (καροτένια, φλαβονοειδή)
Αρωματικές ουσίες ( βενζαλδεϋδη, πινένιο)
Βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη(Β1), νικοτινικό οξύ, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ)

Πηγή: Θρασυβούλου Α.. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας


Θερμιδική αξία αμιγών κατηγοριών Ελληνικού μελιού

Είδος Μελιού Θερμιδική αξία (χιλιοθερμίδες)
Μ.Ο. Kcal/Kg
Πευκόμελο 3080
Πορτοκαλιάς 3299
Βαμβακιού 3300
Θυμαριού 3515
Ελάτου 3422
Ερείκης 3521
Ηλίανθου 3755

Πηγή: Θρασυβούλου Α. & συνεργάτες 1994. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας


Αντιοξειδωτική Δράση Διαφόρων Τροφών

Είδος τροφής Aντιοξειδωτική δράση
(μeq / mg)
Μαύρο τσάι 2120 X 10 -3
Γλυκές πιπεριές 14,15 X 10 -3
Μπρόκολο 13,63 X 10 -3
Πορτοκάλι 5,680 X 10 -3
Τομάτες 2,830 X 10 -3
Μέλι 0,855 X 10 -3

Πηγή: Frankel et al, 1998


Συγκέντρωση Η2Ο2 (υπεροξείδιο του οξυγόνου) με βάση
τη φυτική προέλευση του μελιού

Είδος μελιού μg Η2Ο2/gr
(μeq / mg)
Βαμβακιού 292,0
Μελιτώματος 185,6
Καστανιάς 180,5
Ανθόμελα Άνοιξης 97,0
Θυμαριού, Μέντας 57,5
Πορτοκαλιάς 4,3
Ανθόμελα Φθινοπώρου 3,5
Ανθόμελα Καλοκαιριού 1,0

Πηγή: Θρασυβούλου Α.. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας