Μέλι και Κουζίνα                                                 Print this page   Send this page to somebody    Download this page

Πολλά βιβλία θα γραφόντουσαν αν καταγράφαμε τις συνταγές φαγητών με μέλι απο την αρχαιότητα έως σήμερα ανά τον κόσμο. Θα αναφέρουμε μόνο μερικές απο αυτές, που έχουμε δοκιμάσει ή που έχουν δοκιμάσει κάποιοι με εκπαιδευμένο το γευστικό κριτηριό τους.

Λουκουμάδες

Υλικά
για τη ζύμη
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κούπα χλιαρό γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή
1 κουταλιά μέλι
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές λάδι
3 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το γαρνίρισμα
μέλι
κανέλα
καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο νερό. Βάλτε τη στο μπολ του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και χτυπήστε τα όλα μαζί 2' στη δυνατή ταχύτητα, να γίνουν λείος χυλός. Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει η ζύμη ώσπου να κάνει φούσκες στην επιφάνεια. Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα σας, κόψτε μ' ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε νερό, κομματάκια ζύμης και ρίξτε τα σε καυτό ελαιόλαδο. Το κουτάλι θα το βουτάτε στο νερό κάθε φορά, πριν κόψετε τη ζύμη, για να μην κολλάει. Με μια τρυπητή κουτάλα πατάτε τους λουκουμάδες, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, για να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τους βγάζετε από το λάδι, τους περιχύνετε με ζεστό μέλι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο ζεστοί και φρεσκοψημένοι.

Τσιζκεϊκ Μεριλού

Υλικά
για την ζύμη
90 γρ. (2/3 φλιτζάνι) αλεύρι κοσκινισμένο
125 γρ. βούτυρο παγωμένο
60 γρ. (1/3 φλιτζάνι) ζάχαρη
1 κρόκος αυγού
150 γρ. (2/3 φλιτζάνι) αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

για την γέμιση
300 γρ. (1 1/2 φλιτζάνι) γιαούρτι στραγγιστό
340 (2 φλιτζάνια) τυροβολιά Μυκόνου, ρικότα ή ανθότυρο
4 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
135 γρ. (2/3 φλιτζάνι) ζάχαρη
1κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε μία φόρμα διαμέτρου 23 εκ. με ανοιγόμενο στεφάνι. Τοποθετούμε λαδόχαρτο στον πάτο και ξαναβουτυρώνουμε. Στο food processor σπάμε τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε στο μηχάνημα, δουλεύοντας το βούτυρο, τον κρόκο, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη. Βάζουμε το μείγμα σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα. Δουλεύουμε με το χέρι έως ότου κάνουμε μια ζύμη μαλακιά. Αν κολλάει ξαναδουλεύουμε πάνω σε παγωμένο μάρμαρο, προσθέτοντας λίγο αλεύρι. Την κάνουμε μια μπάλα, της δίνουμε μια μπουνιά ώστε να γίνει λίγο επίπεδη και την βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ύστερα βγάζουμε την ζύμη και την απλώνουμε στον πάτο της φόρμας. Αν η ζύμη μας είναι πολύ σκληρή για να δουλευτεί, την αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει. Την ψήνουμε για δεκαπέντε λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Χτυπάμε στο χέρι, το γιαούρτι μαζί με το τυρί, τους κρόκους και το ξύσμα λεμονιού. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, προσθέτοντας λίγη- λίγη τη ζάχαρη και τέλος το κορν φλάουρ. Την ρίχνουμε στο μείγμα του τυριού, ανακατεύοντας από πάνω προς τα κάτω, με ελαφρές κινήσεις.
Όταν η ζύμη έχει πάρει λίγο χρώμα, την βγάζουμε από τον φούρνο και κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 140°C. Αφού κρυώσει λίγο, γεμίζουμε την φόρμα με το μείγμα μας και ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει μέσα στον φούρνο με την πόρτα ανοιχτή. Με την βοήθεια μαχαιριού ξεκολλάμε προσεκτικά το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Αφαιρούμε το στεφάνι της. Έπειτα ζεσταίνουμε το κονιάκ και το ανακατεύουμε με το μέλι. Περιχύνουμε το τσηζκέικ. Κόβουμε και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Μελομακάρονα της Θοδώρας (μεγάλη δόση)

Υλικά
για τα μελομακάρονα

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κιλά αλεύρι ζαχαροπλαστικής κοσκινισμένο
350 γρ. (1 3/4) φλιτζάνι ζάχαρη
60 γρ. (1 φλιτζάνι) σιμιγδάλι ψιλό
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
125 ml (1/2 φλιτζάνι) κονιάκ
250 ml (1 φλιτζάνι) αλισίβα (σταχτόνερο)
3 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
1 κιλό καρυδόψιχα
2 κουταλάκια κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι γαρύφαλλα τριμμένα

για το σιρόπι
600 γρ. (3 φλιτζάνια) ζάχαρη
320 γρ. (1 φλιτζάνι) μέλι
1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό
1 μπαστούνι κανέλας


Αλισίβα
Παίρνουμε 3 κουταλιές της σούπας στάχτη και την βράζουμε για λίγο σε 3 ποτήρια νερό. Αφήνουμε να κατακάτσει. Σουρώνουμε με προσοχή χωρίς να ταράξουμε, και απομακρύνουμε το ίζημα. Επαναλαμβάνουμε το στράγγισμα τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ κάθε φορά περιμένουμε, να κατακάτσει όση στάχτη τυχόν πέρασε.

Εκτέλεση
Στο food processor, δουλεύουμε την καρυδόψυχα να γίνει αρκετά ψιλή. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα. Με τη ζύμη, πλάθουμε μικρά, μακρόστενα ή στρογγυλά κομμάτια μιας μπουκιάς ή και μεγαλύτερα ανάλογα με τα γούστα μας. Τα βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Ψήνουμε στους 180°C για είκοσι πέντε έως σαράντα λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Πρέπει να αποκτήσουν καφέ χρώμα.
Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε στην αρχή μέχρι να λειώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας. Ύστερα δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά.
Όταν τα φοινίκια είναι πλέον έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και από το ταψί. Αφού κρυώσουν λίγο, τα βουτάμε, για ένα λεπτό περίπου το καθένα ή και περισσότερο (ανάλογα με το μέγεθος), μέσα στο σιρόπι που βράζει έτσι που να ποτιστούν ελαφρά, χωρίς όμως να σιροπιάσουν. Τα στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Σε κάθε στρώση που σχηματίζεται περιχύνουμε πρώτα λίγο μέλι (όχι αραιωμένο) κι ύστερα πασπαλίζουμε με μπόλικα ψιλοτριμμένα καρύδια.

Μυκονιάτικη Μελόπιτα

Υλικά
για την ζύμη
800 γρ. (6 ½ φλιτζάνια) αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
125 ml (½ φλιτζάνι) ελαιόλαδο καυτό
χλιαρό νερό

για την γέμιση
½ κιλό (3 φλιτζάνια) τυροβολιά Μυκόνου ή 350 γρ. ανθότυρο και 150 γρ. φέτα τρίμμα
320 γρ. (1 φλιτζάνι) μέλι
135 γρ. (2/3 φλιτζάνι) ζάχαρη
4 αυγά
1/2 κουταλάκι κανέλα
250 γρ. βούτυρο

για το σιρόπι
125 ml (1/2 φλιτζάνι) νερό
160 γρ. (1/2 φλιτζάνι) μέλι
λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το καυτό λάδι στο αλεύρι (τσιτσιρίζει!) και δουλεύουμε τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακιά, χωρίς να κολλάει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C .
Αλείφουμε ένα ταψί (45Χ50 εκ.) με λάδι. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγουμε σε δύο φύλλα (λίγο παχιά) στο μέγεθος του ταψιού. Στρώνουμε το ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το βούτυρο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Κόβουμε το βούτυρο μικρά κομματάκια και πασπαλίζουμε από πάνω. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε στις άκρες. Χαράζουμε και τρυπάμε με πιρούνι.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Εντωμεταξύ σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Καυτό καθώς είναι, το ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας όταν την βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.