Μέλι και Υγεία

Έχουν ανιχνευτεί περισσότερες από 180 διαφορετικές ουσίες μέσα στο μέλι, με μοναδική οργανική διασύνδεση μεταξύ τους, δίνοντας ένα προϊόν με εκπληκτικές ιδιότητες. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης τροφή γιατί περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και πρωτεϊνης, αλλά ενεργειακά μπορεί να σταθεί δίπλα σε οποιοδήποτε τρόφιμο.

Η Apitherapy (Μελισσοθεραπεία), επιστήμη που προωθεί τη χρήση των προϊόντων της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς, έχει αναδείξει και τοποθετήσει το μέλι στη θέση που του αξίζει:
Πιο πολλές και περισσότερο εμπεριστατωμένες δράσεις του μελιού μπορεί να βρεί κανείς σε άρθρο της Δρ. Σοφίας Γούναρη στην ιστιοσελίδα http://www.melinet.gr/pages/show/4
Το μέλι δεν είναι σε καμιά περίπτωση φάρμακο με την σύγχρονη έννοια του όρου, αλλά δρα σε αρκετές παθήσεις θεραπευτικά και σε άλλες επικουρικά.

Παραδοσιακές συνταγές
Στην παράδοσή μας έχουν παραμείνει πολλά παρασκευάσματα (γιατροσόφια - ματζούνια) με συστατικό το μέλι. Κανένα από αυτά δεν είναι επικίνδυνο, με εξαίρεση τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσουν άτομα με αλλεργικά προβλήματα σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Κάποια από τα γιατροσόφια που περιέχουν μέλι είναι τα παρακάτω :