"Τομάτα στραγγιστή" και κουζίνα                      Print this page   Send this page to somebody    Download this page

Χιλιάδες συνταγές έχουν γραφτεί, περιέχοντας την τομάτα σαν συστατικό. Κάποιες απ' αυτές, τις δοκιμάσαμε μαγειρεύοντας με "τομάτα στραγγιστή" χαρίζοντάς μας εξαιρετικά γεύματα. Στις συνταγές που ανακαλύψαμε μέσα σε βιβλία μαγειρικής, αντικαταστήσαμε τη φρέσκια τομάτα με "τομάτα στραγγιστή". Αν υπάρχει πρόσβαση σε φρέσκιες "αληθινές" τομάτες χρησιμοποιήστε αυτές. Αν όχι δοκιμάστε την "τομάτα στραγγιστή". Θα σας καταπλήξει το απότέλεσμα. Τις συνταγές των βιβλίων τις αντιγράψαμε ακριβώς όπως έχουν γραφτεί από τους συγγραφείς και γράφουμε σε παρένθεση, με κόκκινο χρώμα "τομάτα στραγγιστή" για να υποδηλώσουμε την αντικατάσταση.
Οι έτοιμες σάλτσες με "τομάτα στραγγιστή" δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που δηλώνει το όνομά τους, έτοιμες σάλτσες. απότελούν μια γρήγορη και εύκολη λύση μαγειρέματος και μάλλον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο ανθρώπους που "παιδεύονται" στην κουζίνα τους. Αρκετές φορές πάντως, εκπλαγήκαμε από το απότέλεσμα αντικαθιστώντας την "τομάτα στραγγιστή" με μια έτοιμη σάλτσα της σε μαγειρικούς πειραματισμούς μας.

Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα

1 βάζο "τομάτα στραγγιστή" ή μιας έτοιμης σάλτσας "τομάτα στραγγιστή" είναι αρκετή για ένα γεύμα 4 ατόμων.
Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά και ζεστά όπως είναι σερβίρετε στα πιάτα. Ανακινήστε ευγενικά ένα βάζο "τομάτα στραγγιστή" ή μιας έτοιμης σάλτσας της αρεσκεία σας και προσθέστε την ποσότητα που θέλετε πάνω στα ζυμαρικά. Αν δεν συνοδέψετε με τριμένο τυρί προσθέστε αλάτι ή όποιο μπαχαρικό επιθυμείτε.

Πίτσες (με λεπτή ζύμη)

Υλικά για τη ζύμη (6-8 πίτσες) :
1 κουτάλι της σούπας μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο πολύ καλά τριμμένο
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό

Υλικά για τη σάλτσα-γέμιση :
1 βάζο "τομάτα στραγγιστή"
ότι άλλο έχετε ή θέλετε

2 ½ ώρες πριν το γεύμα σε ένα μπώλ διαλύουμε πολύ καλά 1 κουτάλι της σούπας μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό (προσοχή, όχι καυτό) προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.
Σε ένα άλλο μπώλ, μεγαλύτερο από το προηγούμενο, ρίχνουμε 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Ανοίγουμε μια "τρύπα" στη μέση του μίγματος και ρίχνουμε το διάλυμα από το πρώτο μπώλ, μαζί με 1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε από τη μέση προς τα έξω. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό ώστε να μας γίνει η ζύμη μαλακή. Σκεπάζουμε το μπώλ και σε ζεστό μέρος το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Μετά από δύο ώρες, ανάβουμε το φούρνο μας σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε σε κομματάκια τα υλικά της γέμισης. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη μας προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν κολλάει πολύ. Αλευρώνουμε το πάγκο μας πασπαλίζοντας αλεύρι και αφού έχουμε χωρίσει τη ζύμη σε 6 με 8 μπάλες, με πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα μας. Βάζουμε τα φύλλα μας στη σχάρα του ήδη προθερμασμένου φούρνου για 5 λεπτά.
Βγάζουμε τα φύλλα και από την πλευρά που είναι πιο ψημένη με ένα κουτάλι απλώνουμε τη τομάτα μας. Αραδιάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Σαλάτα από βλίτα με σάλτσα ντομάτα σκορδάτη
(από το βιβλίο "Ανοιξιάτικες και Καλοκαιρινές συνταγές και Ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες" της Αγλαϊας Κρεμέζη - Εκδόσεις Πατάκη, 2005)

Σερβίρετε ως πρώτο πιάτο με φρέσκο μαύρο ψωμί ή κριθαρένια παξιμάδια ή μαζί με ψητά κρέατα και ψαρικά, παραλείποντας τη φέτα.

Υλικά για 4 - 6 άτομα :
1 κιλό βλίτα τρυφερά, πλυμένα και στραγγισμένα
1 φλιτζάνι σάλτσα με ωμή ντομάτα (αντικατασταστείστε με 1/2 έως 1 βάζο "τομάτα στραγγιστή")
κάππαρη, σκόρδο

Βράστε τα χόρτα σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσουν. Μην τα αφήσετε να λιώσουν. Σουρώστε τα καλά, κόψτε τα πάνω σε ξύλο κοπής και μεταφέρετέ τα σε απλωτή βαθιά πιατέλα. Περιχύστε με τη σάλτσα ντομάτα, ανακατέψτε και πασπαλίστε με τη φέτα.

Ντάκος (Κρητικό παξιμάδι)

Υλικά για 4 άτομα :
4 κρίθινα παξιμάδια
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 βάζο"τομάτα στραγγιστή"
ρίγανη, αλάτι
11/2 φλιτζάνι φέτα ή κατίκι

Βάλτε τα παξιμάδια σε μια γαβάθα με νερό για 3-5 δευτερόλεπτα και βγάλτε τα τιναζοντάς τα πολύ καλά για να φύγει το περίσσιο νερό. Αν προτιμάτε τα παξιμάδια πολύ τραγανά απόφύγετε το προηγούμενο βήμα. Δοκιμάστε πιο πριν, αν τρώγονται χωρίς βρέξιμο. Υπάρχουν παξιμάδια πάρα πολύ σκληρά. Αν έχετε βρέξει τα παξιμάδια πρέπει να τα σερβίρετε αμέσως, ειδάλως θα μαλακώσουν. Τοποθετήστε τα σε ένα ρηχό πιάτο και ρίξτε πάνω τους 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Απλώστε πάνω τους την "τομάτα στραγγιστή". Συνθλίψτε τη φέτα με το πηρούνι σε κομματάκια και τοποθετήστε τη πάνω στα παξιμάδια. Αντί για φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατίκι. Πασπαλίστε με ρίγανη και σερβίρετε.
Παραλλαγές της συνταγής μπορούν να γίνουν πολλές χρησιμοποιώντας διάφορα αρωματικά (φρέσκα ή ξερά).
Μια ενδιαφέρουσα παραλαγή είναι η χρήση έτοιμης σάλτσας "τομάτα στραγγιστή" με ελιές και κάπαρη, αν και κατά τη γνώμη μας τότε θα χρειαστείτε λίγη ακόμη κάπαρη.

Αυγά με τομάτα

Υλικά για 2 άτομα
4 αυγά
1 βάζο"τομάτα στραγγιστή"
½ φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι ρίξτε το ελαιόλαδο και το περιεχόμενο του βάζου με τη "τομάτα στραγγιστή" σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει χτυπήστε τα αυγά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε τα στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το καπάκι λίγο ανοικτό για να φύγει το περίσσιο νερό. Για την όλη διαδικασία δεν χρειάζεστε πάνω από 10 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως και συνοδέψτε το με μια καλή φέτα, ζεστό ψωμί και μια πράσινη σαλάτα. Δοκιμάστε αντί για "τομάτα στραγγιστή" μια από τις έτοιμες σάλτσες της "τομάτα στραγγιστή" (εκτός αυτής με τις ελιές και την κάπαρη, νομίζουμε ότι δεν ταιριάζει). Θα εκπλαγείτε με το απότέλεσμα.
Τα παλιά τα χρόνια στον κάμπο της Καρδίτσας φτιάχνανε την ίδια συνταγή, μόνο που αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιούσανε λίπος από χοιρινό.

Αυγά μάτια με καυτερή κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια

Υλικά για 2 άτομα
1 βάζο "τομάτα στραγγιστή"
2 φλιτζάνια κομμένα μανιτάρια
2 πιπεριές πράσινες μακρόστενες καυτερές ή 1/2 κουταλάκι κοφτό μπούκοβο
½ φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 αυγά

Κόψτε σε ροδέλες τις πιπεριές αφού προηγουμένως βγάλετε τα σπόρια. Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι ρίξτε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι ρίξτε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας. Μετά από 2 λεπτά ρίξτε τις πιπεριές και συνεχίστε το ανακάτεμα. Όταν αλλάξουν χρώμα ρίξτε το περιεχόμενο του βάζου με την "τομάτα στραγγιστή". Αφήστε να ψηθούν όλα μαζί για 5 λεπτά. Κάντε χώρο με την σπάτουλα ανάδευσης και στη θέση αυτή ρίξτε το αυγό (σαν να κάνατε αυγά μάτια). Επαναλάβετε το βήμα για όλα τα αυγά. Χαμηλώστε τη φωτιά και κλείστε το καπάκι. Σε 3-5 λεπτά (ανάλογα με το πόσο σφιχτά προτιμάτε τα αυγά) σερβίρετε τοποθετώντας 2 αυγά σε κάθε πιάτο και περιχύνοντας τη σάλτσα γύρω-γύρω. Συνοδέψτε το πιάτο με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.
Μπορείτε να δοκιμάσετε αντί της πιπεριάς ή του μπούκοβο να χρησιμοποιήσετε ένα βάζο "τομάτα στραγγιστή" καυτερή.

Αρακάς με ντομάτα και λουκάνικο
(από το βιβλίο "Ανοιξιάτικες και Καλοκαιρινές συνταγές και Ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες" της Αγλαϊας Κρεμέζη- Εκδόσεις Πατάκη, 2005)

Υλικά για 6-8 άτομα
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο > 1 φλιτζάνι κρεμμύδι χοντροκομμένο > ½ φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο ή 1 μαραθόριζα(φινόκιο) κομμένη στα τέσσερα και κατόπιν σε λεπτές φέτες > 2 φλιτζάνια λουκάνικο χωριάτικο ψιλοκομμένο > 1 κιλό αρακά (φρέσκο ή καταψυγμένο) > 1 ½ φλιτζάνι ντομάτες ψιλοκομμένες με το ζουμί τους (αντικατασταστείστε με 1 βάζο "τομάτα στραγγιστή") 3 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες 2εκ. > αλάτι > πιπέρι φρεσκοτριμμένο > 2/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο > πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι για συνοδευτικό

Σε απλωτή κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεστάνετε 1/3 φλιτζανιού από το λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τα κρεμμύδια 2 λεπτά. Προσθέστε τις φέτες μαραθόριζα, αν τη χρησιμοποιείτε, και σοτάρετε 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το λουκάνικο και σοτάρετε άλλα 4 λεπτά. Βάλτε τον αρακά στην κατσαρόλα, την ντομάτα, τα καρότα, το μάραθο( αν δεν βάλατε μαραθόριζα), ½ φλιτζάνι νερό, αλάτι και όσο πιπέρι θέλετε. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώστε αρκετά τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει 15 λεπτά. Προσθέστε λίγο ακόμα νερό, αν χρειάζεται και το μαϊντανό (κρατώντας 2 κουταλιές) και ανακατέψτε. Αφήστε το φαγητό στη φωτιά 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και τα καρότα, αλλά να μην λιώσουν. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Αν η σάλτσα είναι νερουλή, δυναμώστε τη φωτιά για να εξατμιστούν τα υγρά. Πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε τον αρακά ζεστό μαζί με πουρέ ή πιλάφι.

Μπάμιες με ντομάτα στο φούρνο
(από το βιβλίο "Ανοιξιάτικες και Καλοκαιρινές συνταγές και Ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες" της Αγλαϊας Κρεμέζη - Εκδόσεις Πατάκη, 2005)

Υλικά για 4 άτομα
3/4 κιλού μπάμιες, καθαρισμένες, πλυμένες και στραγγισμένες. Για τη σάλτσα ντομάτα: 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο > 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο > 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες > 1κ. γλυκού, ή περισσότερο, μπούκοβο > ½ κ. γλυκού κύμινο (προαιρετικά) > 1 φλιτζάνι κρασί γλυκό (μαυροδάφνη ή σαμιώτικο) > 1 κιλό ντομάτες σαρκώδεις γινωμένες, τριμμένες στον τρίφτη (αντικατασταστείστε με 1 βάζο "τομάτα στραγγιστή") > 2 φύλλα δάφνη > 1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά) > αλάτι > λίγη ζάχαρη > φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώστε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόχαρτο και πάνω απλώστε τις μπάμιες. Βάλτε τες στο φούρνο να στεγνώσουν καλά για 20 λεπτά. Στα 10 λεπτά βγάλτε το ταψί και ανακατέψτε τες. Στο μεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε το κρεμμύδι 4 λεπτά περίπου, να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, το μπούκοβο και το κύμινο, αν το χρησιμοποιείτε. Γυρίστε τα 2-3 φορές και μόλις αρχίσει το σκόρδο να ξανθαίνει, αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα. Βράστε 30 δευτερόλεπτα και προσθέστε τις ντομάτες, τη δάφνη και την κανέλα αν τη χρησιμοποιείτε. Βράστε 3-4 λεπτά, βάλτε λίγο αλάτι και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά. Σιγοβράστε τη σάλτσα μισοσκεπασμένη για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δέσει. Δοκιμάστε και, αν θέλετε, βάλτε ζάχαρη και περισσότερο αλάτι και πιπέρι. Βγάλτε τις μπάμιες από τη λαμαρίνα και βάλτε τες σε πυρίμαχο ταψί. Πετάξτε τη δάφνη και την κανέλα από τη σάλτσς και περιχύστε τις μπάμιες. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε 20-30 λεπτά στο φούρνο. Οι μπάμιες πρέπει να είναι μαλακές αλλά να μη λιώσουν. Αφήστε τες να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Σουπιές με φασολάκια, σκόρδο και κόκκινο κρασί
(από το βιβλίο "Ανοιξιάτικες και Καλοκαιρινές συνταγές και Ιστορίες για μάγειρες με ανησυχίες" της Αγλαϊας Κρεμέζη- Εκδόσεις Πατάκη, 2005)

Υλικά για 4 άτομα
Ελαιόλαδο > 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες > 1 κιλό σουπιές μικρές, καθαρισμένες και κομμένες σε 2-3 κομμάτια > 1 καλή πρέζα ξερή μπούκοβο ( καυτερή κόκκινη ξερή πιπεριά τριμμένη) > 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό > 2/3 φλιτζανιού ντομάτα φρέσκια, τριμμένη (αντικατασταστείστε με 1 βάζο "τομάτα στραγγιστή") > 1 φύλλο δάφνη > 1κ. γλυκού θυμάρι ξερό > ½ κιλό τρυφερά πράσινα φασολάκια, καθαρισμένα > αλάτι > φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε βαθύ τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα ζεστάνετε 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέστε τις σουπιές και σοτάρετε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε την πιπεριά και το κρασί, την ντομάτα, τη δάφνη και το θυμάρι. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα φασολάκια, σκεπάστε και πάλι και βράστε άλλα 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας προσεκτικά μια δυο φορές, μέχρι να βράσουν και αυτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σπαγκέτι Βερονέζε 4-5 μερίδες

Υλικά
για την σάλτσα
5-6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
2 βάζα "τομάτα στραγγιστή"
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 δαφνόφυλλα
λίγη μαντζουράνα ή θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
αλάτι (όχι πολύ λόγω μπέικον)
πιπέρι

για τα μακαρόνια
1/2 κιλό σπαγκέτι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
αλάτι

για το γαρνίρισμα:
φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το μπέικον μαζί με το κρεμμύδι. Αφού ροδίσουν, ρίχνουμε την τομάτα, το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζουμε έως ότου γίνει μια ωραία πηχτή σάλτσα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα σπαγκέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Μετά από επτά έως δέκα λεπτά (ανάλογα με το πόσο al dente τα προτιμάμε) σβήνουμε την φωτιά, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να βουτυρωθούν καλά. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα περιχύνοντας τα μακαρόνια με μπόλικη σάλτσα. Από πάνω πασπαλίζουμε φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Ντοματόσουπα Βελουτέ 6 μερίδες

Υλικά
4 βάζα "τομάτα στραγγιστή"
1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 λίτρο (4 φλιτζάνια) κοτόζουμο ή κρεατόζουμο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι ματζουράνα τριμμένη
1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 δαφνόφυλλο
125 ml (1/2 φλιτζάνι) κρασί Μαυροδάφνη
6 κουταλιές της σούπας βρασμένο άσπρο ρύζι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

για το γαρνίρισμα:
παρμεζάνα τριμμένη

Καβουρδίζουμε στο ελαιόλαδο και στο βούτυρο τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε και τις τομάτες. Όταν πάρουν μια βράση, προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος, το αλατοπίπερο, την δάφνη, τη ζάχαρη, τη ματζουράνα και το τζίντζερ. Αφού βράσουν καλά ρίχνουμε και την Μαυροδάφνη. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και σερβίρουμε την σούπα ζεστή, προσθέτοντας σε κάθε μερίδα, μια κουταλιά της σούπας βρασμένο ρύζι. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

Σάλτσα τομάτας 4 φλιτζάνια

Υλικά
2 βάζα "τομάτα στραγγιστή"
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
125 ml (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
125 ml (1/2 φλιτζάνι) λευκό κρασί
1 κουταλάκι δενδρολίβανο τριμμένο
1 κλαράκι φασκόμηλο
1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το μπαχάρι το φασκόμηλο και την κανέλα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τις ντομάτες και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα ακόμη, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή, αφού αφαιρέσουμε το φασκόμηλο.

για τον πουρέ
2 1/2 κιλά μελιτζάνες στρογγυλές (φλάσκες)
100 γρ. βούτυρο
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 λίτρο (4 φλιτζάνια) γάλα
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι
πιπέρι

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε λίγο, για να μη σκάσουν στο ψήσιμο. Τις ψήνουμε σε σχάρα ή στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, μία ώρα περίπου. Αν καεί αρκετά η φλούδα τους, αυτό δίνει μια ενδιαφέρουσα καπνιστή γεύση στον πουρέ. Μπορούμε επίσης να ψήσουμε τις μελιτζάνες, με τη σάρκα τους, κατευθείαν πάνω στο μάτι του γκαζιού. Τις γυρνάμε κάθε τόσο, μέχρι να μαλακώσουν. Το έξω μέρος θα καεί, αλλά το εσωτερικό θα είναι το πλέον κατάλληλο για τον πουρέ. Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε την ψίχα τους και αφού απομακρύνουμε τα σπόρια, λειώνουμε καλά με το πιρούνι ή με την μηχανή χεριού για πουρέ. Σε κατσαρόλα, λειώνουμε το βούτυρο και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά (θα σχηματιστεί ένας σβόλος) και ψήνουμε για λίγο, ώστε να φύγει η μυρωδιά από το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Στο τέλος ρίχνουμε και την ψίχα από τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι ο πουρές να γίνει αρκετά σφιχτός.
Περνάμε τώρα στο μαγείρεμα του κρέατος. Σε βαθιά κατσαρόλα, λειώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε, να ροδίσει καλά. Τότε ρίχνουμε την τομάτα, το νερό, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα μας. Σερβίρουμε μία μερίδα κρέας πάνω σε μία στρώση από πουρέ μελιτζάνας. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

Γκασπάτσο Ανταλούθ 6 μερίδες

Υλικά
4 βάζα "τομάτα στραγγιστή"
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 αγγούρι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο
500 ml (2 φλιτζάνια) ελαιόλαδο
5-6 φέτες ψίχα μαύρο ψωμί μουλιασμένο σε ξίδι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
1 κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Για την γαρνιτούρα:
παγάκια
1 φλιτζάνι αγγούρι κομμένο σε κύβους
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
κρουτόν (4 -5 φέτες άσπρο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, κομμένες κυβάκια τα οποία τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο)
1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Πλένουμε και καθαρίζουμε από φλούδες και σπόρια την πιπεριά, το αγγούρι και το κρεμμύδι. Μαζί με την τομάτα, τα δουλεύουμε καλά στο food processor. Προσθέτουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, το κύμινο, τη ρίγανη και το λάδι. Χτυπάμε καλά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε (ίσως χρειαστεί κι άλλο ξίδι). Παγώνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ βάζοντας μέσα ένα παγάκι, και ρίχνοντας από πάνω, αγγούρι κομμένο σε κύβους, πιπεριά ψιλοκομμένη, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και κρουτόν. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

Σπαγκέτι Πουτανέσκα

Υλικά
80 ml (1/3 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι καυτερή πιπερίτσα τριμμένη
250 ml (1 φλιτζάνι) σάλτσα αντσούγιας (βλ. συνταγή)
2 βάζα "τομάτα στραγγιστή"
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας κάππαρες ψιλές ξαλμυρισμένες
12 ελιές Καλαμάτας χωρίς κουκούτσι κομμένες
1/2 κουταλάκι ρίγανη
500 γρ. σπαγκέτι ή πέννες

Σε ρηχό σκεύος, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε και σε λίγο προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (δεκαπέντε λεπτά περίπου). Βράζουμε τα σπαγκέτι σε αλατισμένο νερό, να κρατάνε λίγο (al dente). Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Σερβίρουμε κάθε μερίδα, περιχύνοντας με αρκετή από την σάλτσα.

Κριθαράκι με chorithos (4 μερίδες)

Υλικά
500γρ κριθαράκι χοντρό
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 βάζα "τομάτα στραγγιστή"
1 λουκάνικο chorithos (30cm μήκος) κομμένο σε λεπτές φέτες
30ml ελαιόλαδο
30ml ελαιόλαδο αρωματισμένο από λιαστή ντομάτα
Αλάτι, πιπέρι
Ζεστό νερό (περίπου 1 ½ φλιτζάνι)
Τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε καλά το λάδι και σοτάρουμε το chorithos μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να βγάλει το λίπος του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν το κρεμμύδι γίνει διαφανές, χωρίς να καεί, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε να απορροφήσει το λάδι, προσθέτουμε τη τομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το κριθαράκι στη κατσαρόλα. Κάθε φορά πιέζουμε την ντομάτα για να τη λιώσουμε και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να μαγειρευτεί το κριθαράκι, χωρίς να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Τοματόσουπα με pesto και quinoa

Υλικά
1/3 φλυντζάνι καλά ξεπλυμένη quinoa
2 βάζα "τομάτα στραγγιστή"
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λυωμένο
λίγη ζάχαρη
2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
1/2 φλυντζάνι pesto
λίγο πιπέρι
λίγο αλάτι
κλαράκια βασιλικού για γαρνιτούρα


Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την quinoa με 2/3 φλυντζανιού νερό και το αλάτι. Βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια σε μέτρια έως ότου το νερό απορροφηθεί και οι σπόροι αρχίσουν να ξεδιπλώνονται.
Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι ελαφρά, για 5 λεπτά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το πιπέρι και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε τον πουρέ τομάτας και τον ζωμό. Βράζουμε 15 λεπτά χωρίς καπάκι, σε μέτρια φωτιά (σε σιγοβράζω Καίσαρα), μέχρι η σούπα να πήξει λίγο. Σβήνω τη φωτιά. Ρίχνω την quinoa στην κατσαρόλα, ανακατεύω λίγο και σερβίρω την σούπα μου σε ζεστά μπωλ, προσθέτοντας μια κοφτή κουταλιά της σούπας pesto σε κάθε μερίδα. Γαρνίρω με βασιλικό. Τα μάτια χαμηλά και χαμόγελο.

Ντοματόσουπα της Σιόρα-Πάτση

Jan Traeger - Συνοδινού & Lain Mclntosh.
Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές.
Εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ.
(Οι συνταγές από το βιβλίο "Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές." παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον Εκδότη)

(Για 4 άτομα)

Υλικά:
Ντομάτες: 500gr πολύ ώριμες, περασμένες από σουρωτήρι, ή πασσάτα ή (1 βάζο "τομάτα στραγγιστή")
Σέλινο: 2 κοτσάνια
Κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ζυμαρικό: 120 gr αστράκι ή παρόμοιο
Ελαιόλαδο: 3 κουταλιές της σούπας
Νερό: 750 ml
Αλάτι
Πιπέρι

Για γαρνίρισμα:
Ξεροτύρι ή παρμεζάνα 1,2 κουταλιές του γλυκού, τριμμένο

Οδηγίες:

Βράζουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, το λάδι και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν τρυφερά.
Προσθέτουμε την τομάτα και το ζυμαρικό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό, περίπου για 20-25 λεπτά. Ελέγχουμε συχνά.
Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με λίγο πιπέρι και αν θέλουμε, με τριμμένο τυρί.

Σουπιές Πιλάφι

Jan Traeger - Συνοδινού & Lain Mclntosh.
Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές.
Εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ.
(Οι συνταγές από το βιβλίο "Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές." παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον Εκδότη)

(Για 4-6 άτομα)

Υλικά:
Σουπιές: 2Kg (1Kg καθαρισμένες)
Κρεμμύδια: 4-5, μέτρια, ψιλοκομμένα.
Ντομάτα: 1 Kg, περασμένες από σουρωτύρι, ή πασσάτα ή (1-2 βάζα "τομάτα στραγγιστή")
Σέλινο: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένο
Λευκό ξηρό κρασί: 250 - 300 ml
Ελαιόλαδο: 3-4 κουταλιές της σούπας
Ρύζι 500 gr, μακρύκοκκο
Πιπέρι 3-4 αλεσιές
Αλάτι

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τις σουπιές
Κόβουμε τις σουπιές σε λωρίδες πλάτους 1cm
Τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα τις σουπιές και το κρεμμύδι με το λάδι, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε το κρασί, το σέλινο, την ντομάτα και το τριμμένο πιπέρι. Δε βάζουμε πολύ αλάτι, επειδή οι σουπιές είναι σχετικά αλμυρές.
Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν τρυφερές, για 1-2 ώρες περίπου
Σερβίρουμε με ρύζι, αφού το ανακατέψουμε με τις σουπιές και τη σάλτσα.

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτα στο φούρνο

Jan Traeger - Συνοδινού & Lain Mclntosh.
Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές.
Εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ.
(Οι συνταγές από το βιβλίο "Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές." παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον Εκδότη)

Παραδοσιακό καλοκαιρινό πιάτο, μαγειρεύεται όταν υπάρχουν οι μελιτζάνες. Είναι εύγευστο, σερβίρεται ζεστό ή κρύο και είναι εξίσου νόστιμο με ή χωρίς τυρί (νηστίσιμο).

(Για 4-6 άτομα)

Υλικά:
Μελιτζάνες: 4, μεγάλες (περίπου 1 κιλό)
Ντομάτες: 1 κιλό, πολύ ώριμες, περασμένες από
σουρωτήρι, ή πασσάτα ή (1-2 βάζα "τομάτα στραγγιστή")
Κρεμμύδι: 1 μέτριο, τριμμένο
Ελαιόλαδο: 150 ml (τα 50 ml για τη σάλτσα)
Σκόρδο: 5-6 ρικάδες, πιεσμένες στη πρέσα.
Φέτα (προαιρετικά) 250 gr τριμμένη
Ξεροτύρι ή παρμεζάνα (προαιρετικά) 50 gr τριμμένη
Πιπέρι 3-4 αλεσιές
Αλάτι

Οδηγίες:

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200°C (κανονικός φούρνος) ή 180°C (φούρνος αέρος) ή στο 5-6 )φούρνος γκαζιού)

Τεμαχίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους ½ cm - αφαιρώντας τις λεπτές εξωτερικές φέτες με τη φλούδα.
Τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και στις δύο πλευρές και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγκίξει το λάδι.
Τηγανίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι σε μία κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, μια πρέζα αλάτι (εφόσον δεν χρησιμοποιούμε τυρί), τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Αν χρησιμοποιούμε τυρί, βάζουμε τώρα τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα βαθύ ταψί ή άλλο σκεύος φούρνου, βάζουμε μια στρώση από τη σάλτσα, μετά δύο στρώσεις μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες μελιτζάνας, καλύπτοντας την τελευταία στρώση με τη σάλτσα ντομάτα.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

(Σημείωση: Για να γίνει ελαφρύτερο το φαγητό, αφού λαδώσουμε ελάχιστα με πινέλο τις μισές φέτες μελιτζάνας, μπορούμε να τις ψήσουμε στη σχάρα (grill) μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.)

Σοφρίτο

Jan Traeger - Συνοδινού & Lain Mclntosh.
Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές.
Εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ.
(Οι συνταγές από το βιβλίο "Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές." παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον Εκδότη)

Το σοφρίτο θεωρείται ότι είναι ιταλικής - ενετικής- επιρροής και μαγειρεύεται και σε άλλα νησιά του Ιουνίου, όπως η Κέρκυρα. το πιάτο αυτό έχει μια γευστικότατη και πικάντικη σάλτσα και σερβίρεται με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

(Για 4-6 άτομα)

Υλικά:
Μοσχαράκι: 1 κιλό ψαχνό για ψητό της κατσαρόλας, σε φέτες 1cm
Ντομάτες 500 gr ψιλοκομμένες ή πασσάτα ή (1 βάζο "τομάτα στραγγιστή")
Ελαιόλαδο 8 κουταλιές της σούπας
Αλεύρι 250 gr (για να αλευρώσουμε το κρέας)
Σκόρδο 8 ρικάδες, ψιλοκομμένες ή πιεσμένες στην πρέσα
Ξίδι (από κρασί) 1 κουταλιά της σούπας
Δάφνη 1 φύλλο
Πιπέρι 3- 4 αλεσιές

Οδηγίες

Βάζουμε αλατοπίπερο στις φέτες του κρέατος και τις αλευρώνουμε. Μετά τις τηγανίζουμε ελαφρά σε 4 κουταλιές της σούπας λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Ανακατεύουμε τις ντομάτες, το υπόλοιπο λάδι, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και τριμμένο πιπέρι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το κρέας στη σάλτσα και το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει τρυφερό, περίπου για 2 ώρες. Το μαγείρεμα πρέπει να γίνει αργά επειδή το αλευρωμένο κρέας κολλάει εύκολα στην κατσαρόλα.

Γάμπαρη με σάλτσα ντομάτα και σκόρδο

Jan Traeger - Συνοδινού & Lain Mclntosh.
Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές.
Εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ.
(Οι συνταγές από το βιβλίο "Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές." παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον Εκδότη)

Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να μαγειρεύετε γάμπαρη (μεγάλες γαρίδες), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πρώτο ή κυρίως πιάτο.

(Για 4 άτομα)

Υλικά
Νομάτες 1 κιλό ώριμες, περασμένες από σουρωτήρι ή πασσάτα ή (1-2 βάζα "τομάτα στραγγιστή")
Σκόρδο 6-8 ρικάδες, πιεσμένες στην πρέσα
Ελαιόλαδο 100-150 ml
Γαρίδες 750 gr ολόκληρες
Φέτα(προαιρετικά) 150 gr ψιλοκομμένη

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετούμε την ντομάτα, το λάδι, το σκόρδο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Όταν δέσει η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τη φέτα και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα λαδωμένο ταψί.
Βάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και φουρνίζουμε για 15λεπτά στον ήδη καυτό φούρνο.
Σερβίρουμε με ρύζι.

Σμυρναίικοι κεφτέδες με σάλτσα

ΜΑΙΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΟΥΔΗ - ΛΙΟΔΗΜΟΥ. «Από την Πόλη έρχομαι και συνταγές σας φέρνω». Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Υλικά
(Για 30 - 35 κομμάτια)

-1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
-1 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη και μουσκεμένη σε 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
-1 πρέζα κανέλα τριμμένη
- 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
- 2 αυγά
- αλάτι και πιπέρι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη (για τη σάλτσα) ή (1 βάζο "τομάτα σταγγιστή")


Ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά, εκτός από την ντομάτα. Τον πλάθουμε σε μακρόστενους κεφτέδες, τους οποίους τους τηγανίζουμε ελαφρά χωρίς να τους αλευρώσουμε. Όταν τηγανιστούν όλοι οι κεφτέδες, κρατάμε στο τηγάνι λίγο από το λάδι και ρίχνουμε μέσα την ντομάτα. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε λίγο νερό και αλάτι και αφήνουμε τους κεφτέδες να βράσουν για 30 λεπτά.

Χιουνκιάρ μπεγεντί με τας - κεμπάπ (Πουρές μελιτζάνας με κρέας)

ΜΑΙΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΟΥΔΗ - ΛΙΟΔΗΜΟΥ. «Από την Πόλη έρχομαι και συνταγές σας φέρνω». Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομματάκια
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
- λίγο λάδι
2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη ή (1 βάζο "τομάτα σταγγιστή")
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- ½ κιλό γάλα
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 180 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο λάδι και αλάτι μέχρι να μαραθούν, μετά ρίχνουμε το κρέας και τα αφήνουμε όλα να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο αλάτι, πιπέρι και νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ½ ώρες.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στην ηλεκτρική ψηστιέρα ή στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και η φλούδα τους να φουσκώσει και να μισοξεραθεί. Μόλις ψηθούν, τις ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τους σπόρους, τις στύβουμε και τις περνάμε στη μηχανή του πουρέ. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέτουμε τον πουρέ της μελιτζάνας και ανακατεύουμε, ρίχνοντας λίγο - λίγο το γάλα και λίγο αλάτι. Μόλις ο πουρές πάρει δύο βράσεις, τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμος. Τον σερβίρουμε με το τας - κεμπάπ, ρίχνοντας τη σάλτσα από πάνω του τη σάλτσα από το κρέας.

Ρύζι λαπάς με ντομάτα

ΜΑΙΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΟΥΔΗ - ΛΙΟΔΗΜΟΥ. «Από την Πόλη έρχομαι και συνταγές σας φέρνω». Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Υλικά
(Για 2 μερίδες)

- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κίτρινο ρύζι σπυρωτό
- 80 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
- 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό.
½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό ντομάτας ή (1/3 βάζο "τομάτα σταγγιστή")
- αλάτι
- πιπέρι (προαιρετικά)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, αλάτι, χυμό ντομάτας και το βούτυρο.
Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε και το ρύζι, το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου και μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Καλό είναι να σερβιριστεί σε 10 λεπτά, όσο έχει ακόμη ζουμί και δε θα γίνει σπυρωτό. Όταν το σερβίρουμε αν θέλουμε, αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω πιπέρι. Ο λαπάς αυτός δεν έχει καμία σχέση με το λαπά που τρώμε όταν έχουμε πρόβλημα με το στομάχι ή τα έντερα.