Τομάτα και Υγεία

Η τομάτα περιέχει νερό(94%), πρωτεϊνες (1%), υδατάνθρακες(4%), βιταμίνες A, C, E, K, θειαμίνη, νιασίνη, Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, β-καροτένιο και λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο είναι μια καροτενοειδής ουσία στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα της τομάτας και που εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες. Έχει δηλαδή αντιοξειδωτική δράση. Οι ελεύθερες ρίζες είναι αυτές που ευθύνονται για την γήρανση των κυττάρων και την προσβολή τους από ασθένειες. Το 85% περίπου λυκοπενίου που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με την σημερινή διατροφή του προέρχεται από την τομάτα. και μάλιστα οι μαγειρεμένες τομάτες περιέχουν περισσότερο.
Υπάρχουν αρκετές δημοσιευμένες εργασίες για την ωφέλεια που προσφέρει στον οργανισμό και την πρόληψη των ασθενειών, η κατανάλωση τομάτας.
Μάλλον όλες οι παραπάνω έρευνες είχαν σαν πρώτη ύλη συμβατικές τομάτες. Φανταστείτε τα αποτελέσματα, αν χρησιμοποιούσανε βιολογικές τομάτες. Το αναφέρουμε αυτό γιατί τα χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι δημιουργοί ελεύθερων ριζών.