Τσιμπήματα μελισσών

Η μέλισσα είναι "εξοπλισμένη" με το κεντρί για να προστατεύει το "γλυκό της θησαυρό" απο τους δεκάδες επίδοξους άρπαγες που θα ήθελαν το μοναδικό στη φύση γλυκό προϊόν της. Όταν η μέλισσα βρίσκεται μακριά από την κυψέλη της, δεν είναι καθόλου επιθετική και μόνο αν κάποιος την απειλήσει άμεσα μπορεί να αντιδράσει με ένα τσίμπημα. Κοντά στην κυψέλη της είναι πιο επιθετική για να υπερασπίσει την φωλιά της. Με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν όλα τα ζώα πάνω στον πλανήτη. Το κεντρί της μέλισσας (όχι της σφήκας) έχει μικρές αντίθετες προεξοχές προς τη φορά του κεντριού (σαν αγκίστρι) ώστε να παραμένει στο σημείο τσιμπήματος για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.


ΕΙΔΗ ΣΦΗΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Μαζί με το κεντρί αποκολλούνται και οι αδένες δηλητηρίου με "αυτόνομο" νευρικό σύστημα, έτσι ώστε με την κίνησή τους να πιέζουν το δηλητήριο προς το κεντρί και εκείνο προς το σημείο τσιμπήματος. Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας προκαλεί ελαφρά συμπτώματα, όπως πόνος, πρήξιμο κοκκίνισμα, φαγούρα ή κάψιμο. Στο 3% περίπου των ανθρώπων ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Δεν μπορεί να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός της αλλεργίας στο τσίμπημα. Δεν έχει εξηγηθεί γιατί εμφανίζουν σοκ μόνο το 60% των αλλεργικών ενηλίκων και το 8% των αλλεργικών παιδιών. Μπορεί κανείς να τσιμπηθεί πολλές φορές με φυσιολογική αντίδραση και ένα τσίμπημα να του προκαλέσει έντονο αλλεργικό σοκ. Η πιθανή δε ευαισθησία μπορεί να διαρκέσει λίγο ή και χρόνια. Μπορεί κάποιος να παρουσιάσει αναφυλακτικό σοκ σε τσίμπημα μέλισσας και όχι σε σφήκας ή το αντίστροφο. Σε ήπια αλλεργική αντίδραση:
Πρώτες βοήθειες

Αν μετά από τσίμπημα εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα τρέξτε στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας ή φαρμακείο ή γιατρό.

Πρόληψη
Αν κάποιοι είναι αλλεργικοί, πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους, το "ειδικό σετ" αντιμετώπισης τσιμπημάτων και να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να το εφαρμόσουν.

Όταν βρίσκομαστε σε περιοχές με αυξημένη πιθανότητα τσιμπήματος (εξοχή την άνοιξη) να μην φοράμε αρώματα και αν έρθουμε σε επαφή με μέλισσα να μην κάνουμε απότομες κνήσεις. Η μέλισσα θα απομακρυνθεί. Μόνο αν η μέλισσα μπλεχθεί στα μαλλιά μας, είναι δύσκολο να φύγει. Τότε θα πρέπει γρήγορα να πιέσουμε την περιοχή που βρίσκεται ώστε να την συνθλίψουμε.


Μην επιχειρήσετε να κάνετε αυτό που κάνει ο Μάριος. Κουβαλάει 35 χρόνια μελισσοκομικής εμπειρίας στην πλάτη του

Όταν επιβαίνουμε σε μηχανή καλό είναι να είμαστε ντυμένοι με μακρυμάνικα ρούχα, έτσι ώστε αν "συγκρουστούμε" με μέλισσα να μην μας τσιμπήσει. Ταυτόχρονα δεν καιγόμαστε και από τον ήλιο! Τη στιγμή της σύγκρουσης η μέλισσα απειλείται, γι' αυτό και αντιδρά με τσίμπημα. Μην ξεχνάμε ότι είναι και μύωψ.